14 marca uczniowie klasy 1b wraz z wychowawczynią wybrali się na warsztaty kulinarne do pizzerii „Poszło z dymem” w Opolu.
Celem wycieczki było zapoznanie dzieci z wyglądem i wyposażeniem pizzerii oraz przypomnienie sobie zasad kulturalnego zachowania się w restauracji podczas spożywania posiłku oraz zgłębienie wiedzy o pizzy. Najpierw uczniowie poznawali kolejne etapy wykonania pizzy, poznali składniki potrzebne do jej przygotowania, obejrzeli specjalny piec do jej wypieku.
Po pokazie dzieci przystąpiły do samodzielnego przygotowania pizzy ze swoimi ulubionymi składnikami – wałkowały ciasto, smarowały sosem pomidorowym, układały ulubione produkty. Potem pizza na 5 minut trafiała do pieca i już wszyscy mogli się nią zajadać. Jak się okazało, nic nie smakuje lepiej, niż własnoręcznie przygotowane danie... pychota. 
Dziękujemy personelowi pizzerii za ciepłe przyjęcie nas oraz rodzicom za pomoc w zorganizowaniu warsztatów.

Opracowanie: mgr Ewa Knaś