Dla uczniów z klasy 2b zajęcia z edukacji przyrodniczej, w piątek 13 maja były zupełnie inne, ale za to bardzo ciekawe. Stało się to za sprawą niezwykłego Gościa- Pana Jakuba Wodnickiego.
Pan Wodnicki jest synem właściciela piekarni „Piekarnia Wodnicki”, która jako jedna z niewielu piekarni rzemieślniczych na Opolszczyźnie, wytwarza chleb o tradycyjnej polskiej jakości, na którą składają się wartości odżywcze i zdrowotne. Pieczywo to posiada swoiste, niepowtarzalne walory smakowe i zapachowe.
Pan Wodnicki opowiedział dzieciom o bardzo odpowiedzialnej i niełatwej pracy piekarza. Dzieci ze zdziwieniem dowiedziały się, że aby mama mogła rano kupić świeże pieczywo, to piekarz, aby je upiec musi przyjść do pracy o 4.30 rano.
Uczniowie poznali różne rodzaje pieczywa - chleby, bułki, rogale, drożdżówki oraz w jakiej temperaturze są wypiekane.
Pan Jakub przyniósł do klasy specjalną łopatę, którą się wkłada i wykłada chleb z pieca, wagę szalkową, którą kiedyś ważono ciasto na chleb. W specjalnych pojemnikach były różne rodzaje mąki, którą można było dotknąć, a nawet posmakować.
Aby zilustrować pracę piekarza dzieci otrzymały książeczki, w których na ilustracjach zobaczyły specjalne mieszadło do ciasta, maszynę do porcjowania ciasta na bułki, a na dużych ilustracjach przyniesionych przez naszego Gościa specjalne piece z różnymi komorami do wypieku pieczywa.
Na koniec spotkania odbyła się degustacja wypieków wyrabianych w piekarni, które im po tak wspaniałej lekcji już zupełnie inaczej smakowały.
Wszyscy z niecierpliwością oczekują teraz na zobaczenie piekarni i pracy piekarzy z bliska.
Opracowanie: mgr Bożena Kęs