Tłusty czwartek – to ostatni czwartek przed wielkim postem (czyli 52 dni przed Wielkanocą) w kalendarzu chrześcijańskim. Tłusty czwartek rozpoczyna ostatni tydzień karnawału.
Geneza tłustego czwartku sięga pogaństwa. Był to dzień, w którym świętowano odejście zimy i nadejście wiosny. Ucztowanie opierało się na jedzeniu tłustych potraw, szczególnie mięs oraz pączków przygotowanych z ciasta chlebowego i nadziewanych słoniną.
Około XVI wieku w Polsce pojawił się zwyczaj jedzenia pączków w wersji słodkiej. wyglądały one nadal nieco inaczej niż obecnie – w środku miały bowiem ukryty mały orzeszek lub migdał. Ten, kto trafił na taki szczęśliwy pączek, miał cieszyć się dostatkiem i powodzeniem.
Obecnie najpopularniejsze wyroby na tłusty czwartek to pączki i faworki, zwane również w niektórych regionach chrustem lub chruścikami.
Mała Dwójka tłusty czwartek świętowała dzięki wypiekom Państwa Wodnickich.
Państwo Wodniccy prowadzą piekarnię, która jest jedną z niewielu piekarni rzemieślniczych na Opolszczyźnie. Wytwarza chleb o tradycyjnej polskiej jakości, na którą składają się wartości odżywcze i zdrowotne.
Na dzisiaj Łukasz Wodnicki – uczeń klasy 2b przygotował ze swoim Tatą pączki z czekoladą i z różą. Pomagał wyrabiać ciasto oraz sam robiłpączki. Swoim kolegom i koleżankom z klasy zrobiłdużą niespodziankę. Dzieci zostały poczęstowane pączkami z czekoladą i zjadły je z wielką przyjemnością. Dyrekcję i Grono pedagogiczne poczęstowano pączkami z nadzieniem różanym.
Dyrekcja, Grono Pedagogiczne oraz dzieci z klasy 2b serdecznie dziękują za wspaniały tłusty czwartek.