|
|
W pierwszy dzień wiosny 4c wraz z wychowawcą postanowiła opuścić mury naszej szkoły i poszukać wiosny w zakątkach skansenu w Bierkowicach.
Dodatkowo, po raz już drugi, uczestniczyliśmy w ciekawej lekcji muzealnej prowadzonej przez ludzi "zakręconych na punkcie tradycji". Tym razem poznawaliśmy zwyczaje i obrzędy wielkanocne na wsi śląskiej w dawnych czasach i współcześnie. Rozmawialiśmy o tradycyjnych potrawach i wypiekach świątecznych. Omawialiśmy znaczenie poszczególnych produktów w koszyczku, który święcimy w Wielką Sobotę. Druga część tych zajęć była bardzo warsztatowa. Uczniowie musieli przygotować 4 ugotowane jajka - 2 białe i 2 kolorowe. Poznaliśmy tradycyjne techniki zdobienia jaj wielkanocnych: wydrapywanie wzoru na zabarwionej skorupce jajka (kroszonki), batik (pisanie gorącym woskiem po białym jajku),wytrawianie kwasem wzoru na zabarwionej skorupce. Wyszło przepięknie.
Opracowanie informacji: J. Wolska
|
| |