W minionym tygodniu w klasach I – III odbyły się zajęcia poświęcone tematyce zdrowego odżywiania.
Uczniowie samodzielnie wykonywali pyszne owocowe i warzywne sałatki, rozmawiali na temat korzyści płynących z właściwej diety i aktywnego trybu życia. Rozwiązywali krzyżówki, rebusy oraz wykonywali prace plastyczne. Utrwalali również podstawowe zasady zdrowego odżywiania:
1. Spożywaj posiłki regularnie (4–5 posiłków co 3–4 godziny).
2. Warzywa i owoce spożywaj jak najczęściej i w jak największej ilości, co najmniej połowę, tego co jesz. Pamiętaj o właściwych proporcjach: 3/4 - warzywa i 1/4 – owoce.
3. Spożywaj produkty zbożowe, zwłaszcza pełnoziarniste.
4. Codziennie pij co najmniej 2 duże szklanki mleka. Możesz je zastąpić jogurtem, kefirem i częściowo serem.
5. Ograniczaj spożycie mięsa (zwłaszcza czerwonego i przetworzonych produktów mięsnych do 0,5 kg/tyg.). Jedz ryby, nasiona roślin strączkowych i jaja.
6. Ograniczaj spożycie tłuszczów zwierzęcych. Zastępuj je olejami roślinnymi.
7. Unikaj spożycia cukru i słodyczy (zastępuj je owocami i orzechami).
8. Nie dosalaj potraw i kupuj produkty z niską zawartością soli. Używaj ziół – mają cenne składniki i poprawiają smak.
9. Pamiętaj o piciu wody, co najmniej 1,5 l dziennie.
10. Nie spożywaj alkoholu.
Mamy nadzieje, że pozyskane informacje uczniowie wykorzystają w praktyce i na co dzień nie zapomną o zdrowym ożywianiu i aktywności fizycznej.
Opracowanie informacji: D. Waluś