Tydzień zdrowia w klasach I – III
 
 





W minionym tygodniu w klasach I – III odbyły się zajęcia poświęcone tematyce zdrowego odżywiania.

Uczniowie  samodzielnie wykonywali pyszne owocowe i warzywne sałatki, rozmawiali na temat korzyści płynących z właściwej diety i aktywnego trybu życia. Rozwiązywali krzyżówki, rebusy  oraz wykonywali prace plastyczne. Utrwalali również podstawowe zasady zdrowego odżywiania: 

1. Spożywaj posiłki regularnie (4–5 posiłków co 3–4 godziny).

2. Warzywa i owoce spożywaj jak najczęściej i w jak największej ilości, co najmniej połowę, tego co jesz. Pamiętaj o właściwych proporcjach: 3/4 - warzywa i 1/4 – owoce.

3. Spożywaj produkty zbożowe, zwłaszcza pełnoziarniste.


4. Codziennie pij co najmniej 2 duże szklanki mleka. Możesz je zastąpić jogurtem, kefirem i częściowo serem.

5. Ograniczaj spożycie mięsa (zwłaszcza czerwonego i przetworzonych produktów mięsnych do 0,5 kg/tyg.). Jedz ryby, nasiona roślin strączkowych i jaja.

6. Ograniczaj spożycie tłuszczów zwierzęcych. Zastępuj je olejami roślinnymi.

7. Unikaj spożycia cukru i słodyczy (zastępuj je owocami i orzechami).

8. Nie dosalaj potraw i kupuj produkty z niską zawartością soli. Używaj ziół – mają cenne składniki i poprawiają smak.

9. Pamiętaj o piciu wody, co najmniej 1,5 l dziennie.

10. Nie spożywaj alkoholu.

Mamy nadzieje, że pozyskane informacje uczniowie wykorzystają w praktyce i na co dzień nie zapomną o zdrowym ożywianiu i aktywności fizycznej.
 
Opracowanie informacji: D. Waluś

FotoFotoFoto
FotoFotoFoto
FotoFotoFoto
FotoFotoFoto
FotoFotoFoto
  
 
 
45-061 Opole
ul. Katowicka 35

tel./fax : 77 454 28 85
e-mail: info@psp2.opole.pl

Witryna wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celach sesyjnych oraz statystycznych.
Więcej informacji w polityce prywatności.

OCHRONA I PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH


 Realizacja: new4mat.com Sp. z o.o.
ADMINISTRACJA n4CMS