Na początku 2016 roku eksperci Instytutu Żywności i Żywienia opublikowali nową Piramidę Żywienia i Aktywności Fizycznej, która znacznie różni się od swojej poprzedniczki. Zmiany te są wyrazem postępu w naukach medycznych i uwzględniają wyniki najnowszych badań naukowych. Największą zmianą w nowej piramidzie, względem poprzedniej wersji z 2009 r., jest „awans” warzyw i owoców na najważniejsze, pierwsze miejsce wśród grup produktów spożywczych zalecanych do spożycia. Wcześniej w podstawie piramidy znajdowały się produkty zbożowe, które teraz zostały przesunięte na drugie miejsce. Eksperci podkreślają, że spożywanie zalecanych w piramidzie różnorodnych produktów spożywczych, w odpowiednich ilościach i proporcjach oraz codzienna aktywność fizyczna są kluczem do zachowania zdrowia i dobrego samopoczucia. Uwzględniając te informacje w klasie IIc zorganizowano zajęcia podczas, których uczniowie mieli możliwość poznania nowej Piramidy Żywienia. Następnie uczniowie pracując w grupach przygotowali własne piramidy uwzględniające najnowsze wyniki badań naukowych. Więcej informacji na temat zasad zdrowego żywienia, w formie artykułów, grafik, filmów edukacyjnych czy też aplikacji mobilnej, można znaleźć na prowadzonych przez IŻŻ stronach internetowych: izz.waw.pl oraz zachowajrownowage.pl. |